New Phototastic Collage website2.jpg

Wat is klankontspanning?

Wanneer klanken van stem en etnische instrumenten (schelp, klankschaal, oceandrum, regenstok, duimpiano, indianenfluit, Afrikaanse harp, belletjes, gong, tonguedrum, windchimes, sjamaantrom, tingsha’s, ...) gebruikt worden in combinatie met intentie en hartsverbinding, dan mag je ervan uitgaan dat je zal ontvangen waar je op dat moment voor open staat en/of nood aan hebt.

 

Deze klanken en trillingen zijn immers heel heilzaam voor de mens. Klank wordt niet voor niets het medicijn van de 21ste eeuw genoemd.

 

Gezien ons lichaam voor 60% uit water bestaat en water een goede geleider van trilling is, verspreiden deze trillingen zich over je hele lichaam. Het is een soort massage waarbij je niet wordt aangeraakt. Dit resulteert in een innerlijke massage van elke cel in je lichaam. Er ontstaat een diepe ontspanning die het zelfhelend vermogen van je lichaam stimuleert, waardoor je op een natuurlijke manier weer meer in evenwicht komt.

 

Sommige mensen ervaren echter veel meer dan alleen maar ontspanning. Er zijn deelnemers die verre reizen (her-)beleven, anderen krijgen plots een inzicht of een antwoord op een probleem. Soms komen er blokkades los of wordt (emotionele) pijn minder of zelfs (even) helemaal opgelost. De lijn tussen klankontspanning en klankheling is dan ook heel dun.

Bij sommigen werkt het klankbad nog enkele dagen na, maar bijna iedereen slaapt de nacht volgend op het klankbad als een roos.

Er wordt aangeraden om na de klanksessie veel water te drinken. De trillingen van de klanken hebben immers ook een detoxeffect: heel wat afvalstoffen worden erdoor losgetrild en deze moeten het lichaam liefst zo snel mogelijk kunnen verlaten.

Een leuke anekdote: Onlangs kwam er iemand met een smartwatch een klankbad beleven. Na afloop was hij benieuwd naar het effect van de klanken op zijn hartslag. En hoewel het maar een klankbad van een half uur was (meestal duurt een klankbad een uur) was zijn hartslag op het eind van het klankbad even laag als zijn laagste hartslag tijdens de nacht ervoor.
Hij was aangenaam verrast en ik was blij dat het effect van klank en trilling op deze manier werd bekrachtigd.